Zachraňme Cvrčovické údolí !


Dopis Ministerstvu životního prostředí - odvolání proti rozhodnutí CHKO Kokořínsko

30.05.2009 16:22

Ministerstvo životního prostředí

Vršovická 1442/65

100 10 Praha 10

                                                                                       V Praze – Kbelích, 29.1. 2009

 

 

Věc : Odvolání dle § 81 odst. 1) zákona č. 500/2004 Sb. proti rozhodnutí č.j. 00066/KK/2009/AOPK ze dne 12.1.2009 pro společnost PALLADIO PROGETTI, spol. s r.o. se sídlem Za Poříčskou branou 16, 186 00 Praha 8 ve věci povolení udělení výjimky dle § 56 odst. 1) zákona č. 114/1992 Sb., vedeného Agenturou ochrany přírody a krajiny České republiky, Správou Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko.

 

Dne 20.1. 2009 jsme obdrželi rozhodnutí Správy CHKO Kokořínsko č.j. 00066/KK/2009/AOPK ze dne 12.1.2009 povolující udělení výjimky dle § 56 odst. 1) zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny ve znění pozdějších předpisů. Jako účastníci správního řízení proti tomuto rozhodnutí podáváme v celém rozsahu své včasné odvolání, jež zdůvodňujeme takto :

 

1) podmínky uvedené v rozhodnutí příslušného orgánu ochrany přírody a krajiny se nám jeví jako nedostačující, neboť ochranný pás zeleně nemůže adekvátně nahradit stávající jedinečný biotop xerotermní louky s údolní nivou s výskytem zvláště chráněných živočichů, především ptáků. Rákosina je přímo přilehlá k území plánované výstavby (abychom byli přesní, nyní je oddělena pouhými 7 metry izolační zeleně)! Chtěli bychom upozornit, že například pro zde se vyskytujícího se bukáčka malého je celkový odhad na celou ČR  60 – 80 párů (podle Atlasu hnízdního rozšíření ptáků v ČR, Šťastný a kol.). Řada druhů (např. krahujec obecný apod.), kteří hnízdí sice mimo lokalitu určenou k zástavbě, ale toto území využívá k získávání potravy. U silně ohrožených chřástalů vodních, kteří jsou zde víceméně hojní, vyhledávají porosty příbřežní vegetace zejména rákosu s relativně stabilní hladinou vody. Takový biotop se nachází přímo na hranici s plánovanou výstavbou. Ve zbytku území (rákosina u Dřevčic) není rákosina zatopena vodou (Vinořský potok zde teče ve svém korytě). Navíc velká část druhů hnízdí na zemi a blízká přítomnost obyvatel a jejich domácích mazlíčků (psi, kočky) bude mít rozhodně přímý vliv na tyto populace – přímé napadání hnízd nebo rušení v době hnízdění. Tomu pás zeleně (pouhých 7 m) a ploty pozemků rozhodně nezabrání. Touto cestou bychom ještě jednou chtěli upozornit, že celé území je plně fungujícím biokoridorem a některé druhy, které zde sice nehnízdí, využívají celé území jako tahovou zastávku (např. nyní nově pozorovaný druh – volavka bílá v lednu 2009, 2 ex. lovící v rákosinách na Vinořském potoce přímo u plánované výstavby). Navíc v celém širokém okolí není žádná podobná lokalita (severovýchodní okraj bývalého okresu Praha – východ), která by vyhnaným populacím ptáků mohla sloužit jako náhradní útočiště.

 

2) biologické hodnocení se jeví jako zcela nedostačující. Bylo zpracováno společností EKOLA group, spol. s r.o. a bylo v něm rozpoznáno pouze několik druhů živočichů zvláště a kriticky ohrožených uvedených ve Vyhlášce č. 395/1992 Sb. Ostatní druhy jsou vypsány pouze z naší iniciativy. Od r. 2002 zde odchytáváme ptáky za účelem kroužkování pro Kroužkovací stanici Národního muzea v Praze a můžeme potvrdit, že každým rokem nás toto území překvapí nějakým novým druhem. Navíc naše odchyty a pozorování byly soustředěny zejména na rákosiny a xerotermní jižní louku (která je mimochodem v katastru nemovitostí stále označována jako orná půda) a starý sad, tedy území určené k zástavbě máme zmapován velmi málo. Je nutno upozornit, že oba typy území mohou být vhodným biotopem pro některé zvláště chráněné druhy – krutihlav obecný, pěnice vlašská apod. Nadále se jeví jako nedostačující zpracování biologického průzkumu, z časového hlediska, kde nebyl vzat v úvahu jarní, letní a podzimní aspekt výskytu živočichů, doba hnízdění a zcela chybí dostatečné hodnocení z hlediska výskytu bezobratlých. Vzhledem k tomu, že se zde vyskytují ptáci ve velkém množství, lze předpokládat, že zde bude i bohatý výskyt hmyzu a ostatních bezobratlých, kteří se v době zpracování biologického hodnocení na lokalitě přirozeně nemohli vyskytovat z důvodu počátku doby hybernace. 

 

3) zastavění takto jedinečné lokality se nám jeví jako preferování zájmu investorů nad územní ochranou a dále pak ochranou živočichů, nejen obecně, ale i zvláště chráněných.

 

4) požadujeme zpracovaní biologického hodnocení se zřetelem na avifaunu, reptilifaunu, obojživelníky a bezobratlé, v dostatečném rozsahu, především co se týče, jarního, letního a podzimního aspektu.

 

5) Dle § 56 odst. 3) písm. a) až i) zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny, kde jsou uvedeny důvody za kterých lze udělit výjimku ze zákazu u zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů se nevyskytuje jediný bod, který by preferoval ekonomické zájmy soukromého subjektu nad zájmy ochrany zvláště a kriticky ohrožených druhů živočichů, jak je tomu v tomto případě. V rozhodnutí se uvádí, že zde převažoval veřejný zájem (§ 56 odst. 3) písm. h) zákona č. 114/1992 Sb.) s čímž se zásadně nemůžeme ztotožnit, neboť zde jde jednoznačné o zájem investora.

 

6) Vzhledem k tomu, že se jedná o jedinečnou lokalitu, kde provádíme již řadu let inventarizační průzkumy z hlediska avifauny, požadujeme iniciovat změnu územního plánu obce a zahrnout tuto lokalitu jako území se zvláštním ochranným režimem pro ochranu volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin.

 

Závěr : Z výše uvedeného plyne, že biologické hodnocení je nedostačující, navržená opatření nebudou dostatečně adekvátní vzhledem k množství výskytu ptáků a jedinečnosti lokality jako celku. Nadále se nám jeví, že zde převažuje soukromý zájem, nad zájmem ochrany přírody a krajiny, v čemž spatřujeme rozpor ve vydaném rozhodnutí. Proto požadujeme, aby rozhodnutí č.j. 00066/KK/2009/AOPK ze dne 12.1.2009 Agentury ochrany přírody a krajiny, Správy Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, bylo ve smyslu § 90 zákona č. 500/2004 Sb. o správním řízení zrušeno.

 

 

 

 

Mgr. Rastislav Švec, předseda Rallus o.s.

—————

Zpět